Laji

Rhönrad eli suomalaisittain rengasvoimistelu on saksalaisten kehittämä laji, jossa liikevaihtoehtoja löytyy yli kolmesataa. Ensimmäisen renkaan kehitti saksalainen Otto Feick 1900-luvun alussa. Lajin harrastus hiipui maailmansotien aikana, mutta on sittemmin levinnyt kymmeniin maihin ympäri maailmaa. Tänä päivänä rhönradin harrastajia löytyy jopa Japanista ja Australiasta asti.

Suomeen renkailun toi Ruotsista Stina Luokkala vuonna 1994, ja toiminta aloitettiin Turun Sirkus ry:ssä. Harrastajien määrä nousi aluksi hitaasti, sillä käytössä oli vain yksi rengas. Vuonna 2005 harrastajia seurassamme oli jo nelisenkymmentä ja muualla Suomessa oli myös joitakin yksittäisiä renkaita.

Rhönrad on voimistelua pyörivässä renkaassa. Se on kilpailu- ja näytöslaji, mutta sitä voi harrastaa myös omaksi ilokseen kuntoilumielessä. Rhönrad -voimistelurengas on valmistettu kahdesta metallivanteesta. Metalliset renkaat on päällystetty PVC-muovilla, joten ne eivät vahingoita parkettilattiakaan. Vanteet on yhdistetty aisoilla ja kahdella puulankulla, joihin kiinnitetään remmit jalkoja varten. Renkaan halkaisijan mitan tulee olla 40-50cm enemmän kuin voimistelijan pituus, joten pienimmät renkaat ovat vain 1,35 metriä halkaisijaltaan ja aikuisten renkaat noin 2 – 2,20 metriä.

Renkaassa voi voimistella joko vapaita liikkeitä ilman remmejä (esimerkiksi kuperkeikat, kiepit, wolfgang) tai sitten remmiliikkeitä, jolloin joko toinen tai molemmat jalat ovat remmein kiinni renkaan lankuissa. Renkaassa voi voimistella joko yksin tai useampi henkilö yhtä aikaa. Pariliikkeissä voimistelijoiden on hyvä olla suunnilleen saman mittaisia, jotta molemmat yltävät tekemään liikkeet yhtä suuressa renkaassa.

Linja: rengas pyörii pystyasennossa edestakaisin
Spiraali: rengas pyörii kallellaan toisen vanteen varassa
Hyppy: voimistelija hyppää lattialta renkaan päälle ja edelleen alas patjoille.

Lisää tietoa lajista löytyy esimerkiksi kansainvälisen rhönradvoimisteluliiton (IRV Internationaler Rhönradturn-Verband) kotisivuilta IRV